Jacqueline van Maarsen - foto Bert Nienhuis Jacqueline van Maarsen
foto: Bert Nienhuis
BIOGRAFIE
 
 
 
Tijdens haar succesvolle carrière als kunstboekbindster startte JACQUELINE SANDERS een eenmalig project. Ze ging een boek schrijven. Na tientallen jaren gezwegen te hebben over haar vriendschap met Anne Frank deden zich omstandigheden voor waardoor ze het als haar plicht voelde te schrijven voor haar die niet meer schrijven kon. Jacqueline Sanders was nu weer Jacqueline van Maarsen geworden, degene die Anne Frank de naam Jopie had gegeven toen ze tijdens haar onderduikperiode haar dagboek voor publicatie aan het bewerken was. Achter de naam Jopie had Jacqueline zich jarenlang kunnen verschuilen om niet als `de vriendin van Anne Frank` door het leven te hoeven gaan.

JACQUELINE VAN MAARSEN noemde haar boek "Anne en Jopie". Het boek bracht veel teweeg. De belangstelling ervoor was in Nederland matig en het belandde tenslotte in de uitverkoop. Maar er volgden vertalingen in het Duits, Engels en Japans. En promotiereizen door Duitsland, Amerika en Japan. Voor haar passie, het kunstboekbinden had ze geen tijd meer. Een nieuwe passie was geboren: Het schrijven.

Na een paar jaar besloot ze haar memoires opnieuw uit te geven. Nu in twee delen, met het accent tevens op het onderwerp discriminatie en racisme. Deze boeken, "Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank" en "De Erflaters", werden in 2002 en 2003 gepubliceerd en werden nu ook in Nederland veel gelezen. De vele vertalingen die volgden hadden wederom veel promotiereizen tot gevolg met lezingen voor volle zalen en optredens voor radio en televisie. Ook scholen werden bezocht.

Zilveren Griffel
De lezingen voor schoolkinderen waren, vooral in Duitsland, zo bevredigend, dat zij een goede raad opvolgde en haar boek voor kinderen is gaan bewerken. "Je beste vriendin Anne" werd in 2011 gepubliceerd en in 2012 bekroond met de Zilveren Griffel. Het kreeg het motto mee `Informatief┤. Zij beschrijft hierin hoe zij als kind langzamerhand tot het besef komt wat antisemitisme en racisme betekent en waar het toe leiden kan als deze begrippen tot het uiterste doorgevoerd worden.

"Deine Freundin Anne Frank" is in maart 2013 in Duitsland gepubliceerd.

Jacqueline van Maarsen hoopt binnenkort een boek te kunnen publiceren met korte verhalen. Ze wordt hiervoor voortdurend ge´nspireerd tijdens haar reizen. Het zal deze keer geheel worden gewijd aan het onderwerp racisme en discriminatie.