HOME Jacqueline van Maarsen For English click here!
ENGLISH
 
ZILVEREN GRIFFEL
 
 

 

Citaten uit het juryrapport bij de uitreiking van de Zilveren Griffel 2012 voor Je beste vriendin Anne.

"Je beste vriendin Anne" geeft een authentiek tijdsbeeld en een kleurrijk portret van de oorlogsjaren, de gebeurtenissen op school, de recessie en de onzekerheid die daarop volgt.
De beschrijving van de Hongerwinter is schrijnend en heftig, maar niet sentimenteel beschreven.

Jacqueline van Maarsen schrijft eerlijk over haar relatie met Anne, over haar eigen zorgen en twijfels, over Anne’s grillige kanten. Zij geeft – zonder zichzelf centraal te stellen – met haar persoonlijke kijk op het leven van de familie Frank een aardig beeld van de andere kant van Anne Frank. Haar vriendschap met Anne is, ook letterlijk, de kern van het boek.

Na de oorlog komt Jacqueline weer in contact met Anne’s vader. Ze ontwikkelen een sterke band en in ontroerende fragmenten beschrijft Van Maarsen hoe hij haar meeneemt naar het Achterhuis en Anne’s dagboek laat zien, waarin Anne twee afscheidsbrieven aan haar, Jacqueline, heeft geschreven.

"Je beste vriendin Anne" is een indringend, vanuit herinnering geschreven verhaal van unieke informatieve waarde. Deze verhalende non-fictie voor kinderen vanuit het perspectief van iemand die de oorlog heeft meegemaakt, laat zien hoe kleine wendingen in het leven soms verstrekkende gevolgen kunnen hebben en legt een andere laag om de geschiedenis.